Rooie snackbar?

Je mag het best weten. In mijn woonplaats ben ik actief voor de Partij van de Arbeid. Sinds enige tijd ben ik zelfs fractievoorzitter. Ja, ik schrijf over de frietwereld en ben in mijn vrije tijd actief voor een volkspartij; ik vind dat eigenlijk best goed bij elkaar passen. Immers: van de cafetaria op de hoek die volks voedsel verkoopt naar een arbeiderspartij; het is maar een kleine stap.

Eén procent

Enfin, de PvdA is opgericht als een arbeiderspartij, niet als een ondernemerspartij. Het is dus misschien niet zo’n wonder, dat frietverkopers zélf niet zo gek zijn op “mijn” sociaaldemocratische partij. Ik herinner mij een onderzoek van bureau Lenting & Partners uit 1994. Vakblad Snackkoerier schreef naar aanleiding hiervan: “De PvdA mag dan bij de Tweede Kamerverkiezingen als grootste partij uit de bus zijn gekomen, onder cafetariahouders is de aanhang minimaal. Slechts één procent gaf zijn stem aan de partij van Wim Kok.” Eén procent. En dat was in de tijd dat de PvdA nog groot, erg groot zelfs, was. Je mag dus aannemen dat tegenwoordig de Partij van de Arbeid de één procent bij cafetariahouders niet eens meer aantikt.

Friesland

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Friesland. Ik bezocht het wonderschone dorpje Stiens. Stiens; daar groeide Pieter Jelles Troelstra op. Troelstra was ooit de leider van de SDAP, de rechtstreekse voorloper van de PvdA. In 1917 probeerde de Fries in ons land vergeefs een arbeidersrevolutie te ontketenen. Enfin, terug naar onze tijd. Tot mijn verrassing stuitte ik in Stiens op een snackbar die de naam van Troelstra draagt. Eatcorner Pieter Jelles; zo heet de cafetaria. Is het de enige snackbar van ons land die rechtstreeks vernoemd is naar een politicus? Het zou zomaar kunnen; en dan nog wel ’n rooie politicus ook!

 

Ubel Zuiderveld
Foodservicewatcher, vakdeskundige in de consumptie buitenshuis. Sinds 1991 publiceert hij bovendien boeken en artikelen over de frituurcultuur.